دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق ایالات متحده و نامزد حزب جمهوریخواه، عصر شنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۳، در جریان یک گردهمایی تبلیغاتی در ایالت پنسیلوانیا، از یک سوءقصد جان سالم به در برد. هنگامی که ترامپ برای جمعی از هوادارانش سخنرانی میکرد، چندین گلوله به سمت او شلیک شد که یکی از آنها به گوش راست او اصابت کرد. در این حادثه یکی از حاضران کشته شد و دو تن دیگر مجروح شدند و فرد مهاجم هم کشته شد.
صرفنظر از جزئیات این حادثه و انگیزههایی که فرد مهاجم را به این اقدام واداشت، میتوان گفت وقوع این رخداد در کشوری مانند ایالات متحده که ترورهای سیاسی بسیاری را شاهد بوده است، بیسابقه و دور از تصور نیست. ترورهای سیاسی در آمریکا از زمان ترور آبراهام لینکلن، رئیسجمهوری آمریکا، که به دلیل تلاشهایش برای لغو بردهداری، حفظ یکپارچگی ایالات متحده و پایان دادن به جنگ داخلی آمریکا، از محبوبترین روسایجمهوری آمریکا محسوب میشود، آغاز شد. در طول تاریخ معاصر آمریکا، سیاستمداران بسیاری هدف سوءقصد قرار گرفتند تا نوبت به ترامپ رسید، اما او از سوءقصد جان سالم به دربرد.
این سوءقصد در کشوری اتفاق افتاد که خرید اسلحه در آن راحتتر از خرید یک پاکت سیگار است. علاوه بر آن، اختلافهای سیاسی و تنشهای لفظی در ایالات متحده به اوج رسیده و زمینه را برای اقدامهای خشونتآمیزی همچون سوءقصدی که علیه ترامپ انجام شد، فراهم کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
البته ترور سیاسی به ایالات متحده محدود نیست. با نگاهی کوتاه به تاریخ بشر میتوان دریافت که در گذشته کشورهای زیادی صحنه چنین توطئههایی بودهاند. از زمان کرامول در بریتانیا تا کودتا علیه شارل دوگل در فرانسه، در اروپا ترورهای سیاسی بسیاری انجام شد. تعداد ترورهای سیاسی و کودتاهایی که در دهه ۱۹۶۰ در جهان عرب صورت گرفت، هم فراتر از تصور است.
سوءقصد به جان ترامپ در حالی اتفاق افتاد که آمریکا مبارزات انتخاباتی نادری را شاهد است . در یک طرف رقابت، رئیسجمهوری سالخورده نشسته که همه چیز را قاطی و با گافهای روزافزونش، نهاد ریاستجمهوری و حزب دموکرات را پیوسته شرمنده میکند و به سوژه جذاب رسانهها تبدیل شده است. بایدن در نشست اخیر ناتو در واشینگتن، رئیسجمهوری اوکراین را پوتین خطاب کرد. سپس در یک کنفرانس مطبوعاتی و در پاسخ به پرسشی درباره میزان اعتمادش به کامالا هریس، معاونش، نام او را با رقیب انتخاباتی خود، دونالد ترامپ، اشتباه گرفت و گفت: «ببینید، اگر ترامپ صلاحیت قرار گرفتن در جایگاه یک رئیسجمهوری را نداشت، من هرگز او را بهعنوان معاونم انتخاب نمیکردم!» به همین دلیل، شمار رهبران حزب دموکرات که از او میخواهند از رقابتهای انتخاباتی کنارهگیری کند، پیوسته رو به افزایش است.
در طرف دیگر رقابت هم دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا، نشسته است که خود را پیروز انتخابات میبیند. اولین مناظره میان دو رقیب انتخاباتی در ۲۷ ژوئن برگزار شد و ترامپ هنوز از موفقیتی که در مناظره در برابر بایدن داشت، به خود میبالد. افزون بر آن، وخامت روزافزون وضعیت جسمی و روحی بایدن هم به افزایش محبوبیت ترامپ منجر شده است.
اگرچه ترامپ با بیش از ۳۰ محکومیت کیفری مواجه است و پروندههای متعدد دیگری علیه او وجود دارد که میتواند راه را برای شرکتش در انتخابات ریاستجمهوری پیش رو ببنند، ترامپ اتهامات یادشده را ناشی از توطئهچینیهای «دولت عمیق» میداند و تاکید میکند که دولت عمیق در تلاش است تا او را از رسیدن به ریاستجمهوری بازدارد.
سوءقصد اخیر برخلاف هدفش که حذف ترامپ از صحنه سیاسی بود، محبوبیت ترامپ را در آمریکا افزایش داد.
دونالد ترامپ که از سوءقصد در پنسیلوانیا جان سالم به دربرد، لحظاتی پس از وقوع حادثه از زمین برخاست و در حالی که خون از صورتش جاری بود، زیر پرچم آمریکا ایستاد و با مشت گرهکرده، کلمه «مبارزه» را تکرار کرد. این صحنه بدون شک در اذهان رایدهندگان باقی میماند و آنها را به سمت رای دادن به ترامپ سوق میدهد و مردم با این ذهنیت که ترامپ حاضر است برای آمریکا جان بدهد، پای صندوقهای رای خواهند رفت.
تلاش نافرجام برای ترور ترامپ با شکست مواجه شد و نتوانست به زندگی او پایان دهد. او چند ساعت پس از وقوع این رخداد، برای شرکت در کنگره حزب جمهوریخواه که قرار است او را بهعنوان نامزد رسمی حزب در انتخابات ریاستجمهوری معرفی کند، عازم مینهسوتا شد.
در واقع، تلاش نافرجامی که هدف از آن حذف ترامپ از صحنه سیاسی بود، نهتنها به جمهوریخواهان آسیبی نرساند، بلکه به ضرر بایدن تمام شد. اکنون در حالی که خشم ناشی از ترور نافرجام ترامپ سراسر آمریکا را فراگرفته است، انتظار میرود حزب دموکرات در جستوجوی یافتن جایگزینی برای بایدن باشد، در غیر این صورت، با ادامه وضعیت کنونی دموکراتها در انتخابات نوامبر آینده شکست خواهند خورد.
برگرفته از ایندیپندنت عربی
© IndependentArabia